A hővisszanyerős szellőztető gépek a legtakarékosabb berendezések a szellőztetésben. Ma már kizárólag kiváló hatékonyságú EC motoros ventilátorral rendelkeznek, és az alkalmazott kereszt-ellenáramú hőcserélő elemek termikus hatásfoka 90% feletti. Ez azt jelenti, hogy a befújt levegő hőmérséklete még a téli hidegekben is alig marad el az elszívott levegő hőmérsékletétől.

 

(Kép: Hővisszanyerős szellőztetőgép és lemezes hőcserélő Forrás: Helios)

Azonban nem mindig hasznos, ha hőcseréléssel juttatjuk be a frisslevegőt a lakásba, akadnak ugyanis olyan üzemállapotok, amikor a hőcserélő „útban van”. Tipikusan nyári estéken fordul elő, hogy a kültéri levegő már kellemesen lehűlt és szobahőmérséklet alá csökkent, így célszerű lenne közvetlenül így befújni, nem pedig hővisszanyeréssel felfűtve, gyakorlatilag a szobahőmérsékletre visszamelegítve.

Erre a feladatra a szellőztető berendezések egy ún. bypass-t tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy hőcserélés nélkül jusson be a frisslevegő valamilyen kerülő úton (innen az elnevezés is bypass=megkerül, elkerül). Régebben ezek csak nehezen aktiválható (hőcserélő csere, kézi átállítás) elemek voltak, manapság automatikus, motoros üzeműek. A bypass be- és kikapcsolását a szellőztetőgép vezérlése működteti az egyes ágakban mért hőmérsékletek alapján, illetve a modern gépeknél ez dátum alapján is korlátozva van. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a nyári időszakon kívül is aktiválódjon a megkerülő funkció és energetikai veszteséget vagy esetleg diszkomfortot okozzon.

A korszerű hővisszanyerős szellőztető berendezések lehetővé teszik a monitorozást, azaz a gép üzemállapotának megfigyelését így a következő diagramokon jól látható milyen előnyökkel jár a bypass alkalmazása. A diagramok egy kétszintes budapesti családi házban felszerelt gép valós üzemét mutatják.

(Kép: Hővisszanyerős szellőztetőgép nyitott bypass üzem nyári estén Forrás: Helios)

A diagramról leolvasva azt látjuk, hogy a bypass segítségével a befújt levegő ~20 °C, míg a bentről elszívott levegő ~25 °C, azaz 5 °C-kal hűvösebb levegőt tudunk bejuttatni. Amennyiben bent hűvös van, (pl. hűtött a beltér) és kint már felmelegedett a levegő, célszerű kikapcsolni a bypass-t, mert ismét előnyös lesz a hőcsere. Így mondhatjuk úgy is, hogy a hideget is visszanyerjük, amely eredményeként kevesebb hűtőenergiára van szükség. Ez persze kisebb hatásfokkal történik meg, mint a téli hőcsere, de még mindig nagyon hasznos.

(Kép: Hővisszanyerős szellőztetőgép zárt bypass üzem nyári nappal Forrás: Helios)

A diagramon egy nagyon forró napon láthatjuk, ahogy a ~38 °C kinti levegőhőmérsékletből a hőcseréléssel a bentről elszívott ~27 °C-hoz nagyon közeli, ~28° C-os befúvott levegőt kapunk, azaz a hőcserélő közel 10°C-kal tudta lejjebb vinni a befúvás hőmérsékletét.

A fentiekkel jól szemléltethető az a tézis, miszerint a modern automata bypass funkcióval rendelkező hővisszanyerős szellőztető gépek alkalmazásával a szellőztetés fűtési és hűtési energiaigénye 90%-kal mérsékelhető a hőszükséglet számításokban.

Amennyiben kérdése van vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni, kérjük jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 425 3288

E-mail: iroda@helios.hu

Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete