A Magyar Épületgépészek Napja jelentősen továbbfejlődött, számos vidéki városban és a fővárosban megrendezett épületgépész hétté, egy országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Az idei programsorozat 2019. november 25-30. között kerül lebonyolításra.

OMÉN infó:

További információk és a konferenciasorozat programjai az alábbi linken érhető el:

https://talalkozzunk.hu/

Felhívás az Országos Magyar Épületgépész Napok 2019. évi rendezvényeire

Az elmúlt évben első alkalommal került megrendezésre az Országos Magyar Épületgépész Napok, az OMÉN, amely céljában a szakterület országos megmutatkozásának fontos kezdése volt. Az OMÉN első éve sikeres és eredményes volt, köszönhetően valamennyi rendezőnek, szervezőnek és aktív közreműködőnek. Az első év tapasztalatai csak megerősítenek a cél helyességében és erőt adnak/adhatnak a folytatáshoz. Így ebben az évben, 2019. november 25-30. között is lesz OMÉN, mely céljaiban változatlanul, a szerzett tapasztalatok felhasználásával kerül megrendezésre.   

A cél eléréséhez persze minden érintettnek magának kell éreznie ezt az eseménysorozatot. Ennek érdekében az első és legfontosabb tennivaló, hogy az épületgépészek, – legyenek azok szakmunkástanulók, mérnökök, kereskedők, kivitelezők – és éljenek az ország bármely szegletében, ezeket a napokat használják ki a társszakmákkal való érintkezésre, a civil szférával való kapcsolatra és egymás megismerésére és elismerésére. Az Országos Magyar Épületgépész Napokon tehát országosan kell rendezvényeket, akciókat kezdeményezni, azokat a hely adottságok kihasználásával szervezni, és ezekben a civil szférával, más szakmával való kapcsolat, a figyelem-felkeltés kegyen a középpontban.

Ha sikerül elérni, hogy az oktatási intézményekben ezeken a napokon esetleg oktatási szünet legyen és a tanulók, hallgatók sport, kulturális rendezvényekkel mutatkoznak, az intézményekben nyitott napot hirdetve bemutatják a szakterület szépségeit, sokat jelent a szakterület megismertetésében és a szakmai utánpótlás javításában. A kereskedők ezeken a napokon akciókat hirdethetnek, nyereményjátékokat szervezhetnek, ajándékokat kínálhatnak, akkor ezek a napok a civil szféra számára nagyon emlékezetes lehet, rendszeressé válása esetén az épületgépész napok fogalommá válhatnak. Ezek a rendezvények teljesen szabadon, és öntevékenyen, a lehetőségek mérlegelésével válhatnak élménnyé és nem kötelezősége miatt kényszerré, teherré. Az év egy hetére sűrítve az ilyen akciókat ráirányítják a figyelmet az épületgépészetre, ez valóban az épületgépészek napjai lehetnek, valamennyiünkké, mindenhol az országban. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson mindannyiunk aktív közreműködésére, ötletére, aktivitására van szükség.

A szakma ismertségének növelése mellett persze az ünneplés, a kimagasló tevékenységek és személyek megbecsülése és a szórakozás sem maradhat el. Ezért az Országos Épületgépész Napok keretében van egy kiemelt rendezvénye, ahol a találkozás, az ünnepélyesség, a díjazás és a szórakozás a cél. Ez az Épületgépész Bál, mely 2019. november 29.-én kerül megrendezésre Budapesten a Hotel Intercontinentalban.

Kérjük az épületgépészeket, leendő épületgépészeket, oktatókat és tanulókat, ötleteikkel járuljanak hozzá az épületgépész napok sikeréhez, legyenek részesei ennek a sikernek, legyenek aktív tagjai az épületgépészeknek, akiket ezeken a napokon az egész ország meg tud ismerni, és tud ünnepelni. Kérjük azokat a szervezeteket, akik vállalni tudnak ilyen rendezvényeket, akciókat – legyen az szakmai, sport, vagy kulturális – esemény, hogy szervezzék, és időzítsék ezekre  a napokra.

Kérjük a szakma támogatóit, vezetőit, mecénásait, hogy támogatásukkal járuljanak hozzá a nap sikeréhez, mint ahogyan ezt eddig is megtették. Támogassák a helyi kezdeményezéseket, és maguk is kezdeményezzenek ilyeneket.

Az Országos Magyar Épületgépész Napok céljainak megvalósítása érdekében a szakma meghatározó szervezetei konzorciumot hoztak létre, mely az országos programok kezdeményezése mellett, az Épületgépész Bált is megszervezi.